Hyvä sisäilma ei synny ilmaiseksi

Vaalien lähestyessä on kirjoittelu sisäilmasta jälleen kiihtymässä. Kirjoituksissa on käsitelty muun muassa oirekyselyitä oppilaille ja sairaiden koulujen korvaamista uusilla. Yksi asia on kuitenkin toistaiseksi jäänyt vähemmälle huomiolle. Hyvää sisäilmaa voidaan edesauttaa huomattavan yksinkertaisilla asioilla. Nämä asiat ovat rakennusten huolellinen kunnossapito, nykyistä tehokkaampi siivous ja riittävä ilmanvaihto.

Yhtenä yleisenä sisäilman huonontumisen syynä kouluissa on rakenteisiin päässyt kosteus. Kosteusvaurioiden syntymistä voisi ehkäistä huolehtimalla esimerkiksi kattojen kunnosta. Tämä taas vaatii riittävää panostusta kaupungin omistamien rakennusten kunnon valvontaan. Toinen tärkeä asia on siivous. Mikäli sen taso ei ole riittävää, jää lattioille huomattava määrä pölyä hengityselimiä ärsyttämään. Ja viimeisenä ilmanvaihto, jonka tulisi olla päällä koko ajan. Ilmanvaihtoa ei saisi sammuttaa öiksi eikä viikonlopuiksi.

Lisäpanostus siivoukseen, kunnossapitoon ja ilmanvaihtoon ei ole ilmaista. Ymmärrän kaupungin tarpeen säästöihin, mutta mielestäni tässä säästetään vääristä paikoista. Maksaa huomattavasti vähemmän panostaa ennakoivasti rakennusten kuntoon ja siisteyteen, kuin ratkoa näiden seikkojen laiminlyönneistä johtuvia sisäilmaongelmia. Toivonkin tulevalle valtuustolle viisautta budjetoida enemmän varoja hyvään sisäilmaan.

Jukka Mölsä
opettaja, kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus julkaistu Vantaan Sanomissa lauantaina 18.2.2017